Beskrivelse
PISA-undersøgelser har vist det mange gange: Etniske minoritetsbørn klarer sig dårligt i den danske folkeskole. FN’s komité mod racediskrimination, CERD, har kritiseret Danmark for forskelsbehandling af etniske minoritetselever og deres manglende repræsentation i det danske curriculum. I På ulige fod viser kultursociolog Christian Horst, at der er en sammenhæng mellem disse to forhold.
Samfundets flerkulturalitet er usynlig i folkeskolens centrale styringstekster. Når de etniske minoritetselever bliver synlige i teksterne, er det i særpositioner. Den etnisk danske elev er målestok for den normale elev og sætter rammerne for en almen læringssituation, hvor de etniske minoritetselever er på ulige fod med etnisk danske elever. Derfor kan man tale om institutionel og strukturel forskelsbehandling eller diskrimination.
Christian Horst belyser, hvordan universelle værdier som ligestilling og ligebehandling underlægges nationale interesser, der fungerer som et forsvar for og en legitimering af forskelsbehandling – i uddannelsessystemet og i hele samfundet. Det kommer til udtryk i fortolkningskampe om integration, der har afgørende indflydelse på etniske minoritetsbørns vilkår og muligheder i Danmark.